2015. január 6., kedd

Évnyitó csalán-diólevél kúra

Sziasztok!

Boldog Új Évet kívánunk!

Az év első blog bejegyzésében a csalán-diólevél kúrát mutatjuk be, mellyel elkezdünk felkészülni a tavaszra.

Már most az elején szeretném leszögezni, - a tavalyi detox posztunkból tanulva - hogy mindenkinek szüksége lehet időnként méregtelenítő kúrára, még akkor is, ha egészségesen táplálkozik, hiszen számos olyan szennyező-forrás található a környezetünkben, amelyet nem tudunk befolyásolni a táplálkozásunkkal. A szintetikus és túlfinomított élelmiszereken és a mesterséges adalékanyagokon túl a csapvízben, a levegőben, a környezetünkben felhasznált tisztítószerekben, az alkalmazott kozmetikumokban számos olyan összetevő van, amely méreg a szervezetünk számára. A légszennyezettség még akkor is érezteti hatását, ha vidéken vagy zöld övezetben laksz. 

A kúráról először Bükkszentkereszten hallottunk Gyuri bácsi túráján. Már akkor elhatároztam, hogy januárban a méregtelenítést ezzel a két gyógynövénnyel fogjuk indítani. A kúra nagyon kellemes és egyszerű.  Bioboltokban kapható szárított csalán és diófalevélből egy-egy befőttes üvegbe mérjünk ki fejenként 50-50 grammot. A teákat reggelente éhgyomorra felváltva isszuk meg. Egyik nap csalánteával, másik nap diófalevél teával indítjuk a napot.  A teák hátoldalán megtalálhatjátok, hogy pontosan mennyi szükséges egy adag elkészítéséhez. 

A hideg reggeleken különösen jó érzés egy gőzölgő forró teával indítani a napot. Meglepetésként ért, hogy a kétféle teából a csalán sokkal jobban ízlik, mint elsőre gondoltam. A csalán tisztítja a vért és feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat. Élénkítő hatása mellett támogatja az immunrendszer működését. A diófalevél tea íze markánsabb, de még abszolút könnyen fogyasztható kategóriába sorolnám. Elég válogatós típus vagyok és van olyan gyógytea amit nagyon nehezen fogyasztok, de szerencsére ez még nem a muszáj kategóriás ízű. :) A diófalevélből készült tea nem csak tisztítja a vért, de a gyulladásokat is csökkenti.

Fontos hogy ne fogyasszunk a kúra alatt más gyógynövényeket és növeljük a folyadékbevitelt.
A kúra addig tart, amíg ki nem ürülnek az üvegek!Jó egészséget kívánunk!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése