2014. január 14., kedd

Lazac-probléma




Minden táplálkozási szakértő ajánlja a lazac fogyasztását. 

Csupán egy gond van ezzel, hogy a gazdaságban nevelt lazac nem ugyanaz, mint a vadvízi lazac. 

A vadvízi lazac tele van omega-3 zsírsavakkal. Megdöbbentő színét annak köszönheti, hogy általában krillt eszik, ami egy rendkívül hasznos alkotóelemmel, a természetes karotinoiddal, az asztaxantinnal gazdagítja - ettől lesz a lazac gyönyörű vöröses színű. 

A gazdaságban nevelt lazac azonban sohasem látott krillt - azok a lazacok gabonát esznek. Ez körülbelül olyan, mintha az oroszlánokat csokis sütin akarnánk felnevelni. Szinte egyáltalán nincsenek bennük omega-3 zsírsavak, és színüket festékektől nyerik.

A vadlazac és a gazdaságban nevelt lazac két teljesen különböző étel! 

Mégis anélkül, hogy tudnánk ugyanazt a szót használjuk mindkettőre. Ez elég nagy gond...


Vadlazac beszerzési lehetőség tipp:
  • Lidl 999Ft/ 250g 

Csendes-óceáni lazacfilé, gyakorlatilag szálkamentes, gyorsfagyasztott, 2 filé/ csomag.
Összetevők: 100% csendes-óceáni lazacfilé
Fogási terület: Alaszka, Ohotszki tenger
Fogás: tengervízből vontatóhálóval, kopoltyúhálóval vagy kerítőhálóval halászott.

Ha találkozok valódi vadlazaccal felteszem a többit is. A Lehel piacon egyelőre nem jártam sikerrel... 4800Ft/kg és Norvégiában gazdaságban nevelt. Érdemes rákérdezni, mert ugyanazon az áron vagy még drágábban is árulják a gabonával táplált lazacot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése