2014. január 16., csütörtök

Koleszterin és a tojás

Nem csinálok titkot abból, hogy a paleo diéta mellett majdnem minden nap eszem tojást.

Ezért felmerülhet a kérdés: és mi lesz a koleszterinnel?A koleszterin önmagában még nem veszélyezteti az egészséget. 

A koleszterin olyan molekula, ami fontos a szervezet számára. Kevésbé köztudott, hogy a koleszterin nagy része a szervezetben képződik. Ha táplálkozással több koleszterint fogyasztunk,  akkor a májunk kevesebbet fog termelni, így tartja fent az egyensúlyt.

Az étrendi koleszterinnek - pl.: tojássárgában lévő - minimális hatása van a szérumkoleszterin szintre ( ezt méri a doki). A tojás szívbetegségre gyakorolt hatását nem lehet csak a koleszterintartalmából megállapítani. A tojás sok olyan hasznos tápanyagot tartalmaz, amire szükségünk van (fehérjét, többszörösen telítetlen zsírsavakat, folsavakat, B-vitaminokat). 

Tény, hogy a telített zsírsav emeli a koleszterinszintet. Érdemes azonban megvizsgálni más szemszögből is a kérdést, mert az étrendi koleszterin és a szívbetegségek közötti kapcsolat még a mai napig tisztázatlan.

Észre kell vennünk, hogy a koleszterincsökketés piszkosul nagy üzlet. A Forbes szerint a legtöbbet vásárolt gyógyszerek toplistájának tagja évek óta számos koleszterincsökkentő készítmény.  Gondolhatod, micsoda több milliárdos forgalomról lehet itt szó.

Véleményem szerint, jó lenne ha a koleszterincsökketés helyett, inkább a szívbetegség megelőzésén lenne a hangsúly, ezt pedig természetes gyulladáscsökkentőkkel kellene elérnünk.(olívaolaj, dió, hal, zöldség, stb. fogyasztása)


"Egészségünk nagy részben attól függ, hogyan éljük életünket! "Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése