2013. október 27., vasárnap

Krémes banános kokhurt

1,5 éve, amióta elkezdtem paleozni nem ettem joghurtot. Korábban szinte minden reggelem egy gyümölcsös joghurt társaságában telt. Imádtam müzlivel vagy csak önmagában. Tökéletes kis napindító nyalánkság volt.

Aztán jött a paleo és új finomságokkal ismertetett meg. Nem is jutott eszembe egészen máig, hogy hiányzik a joghurt. Előző bejegyzésünkben írtam a homoktövisről, amit el is kezdtünk napi szinten fogyasztani. Homoktövis őrleményt vettem, gondoltam, ezt biztosan sokféle dologba bele tudom csempészni. Próbáltam teával, gyümölcslevekkel, de hamar leülepedett. Nem volt valami guszta ahogy a pohár alján szélén maradt és sajnáltam volna kidobni ezt a pici darabot is ebből a kincset érő csodaszerből. Elkezdtem gondolkozni, hogy milyen formában lehetne ezt mégis megoldani, és akkor jutott eszembe a joghurt!

Növényi joghurtokat lehet már kapni az üzletekben, például a Joyát. Összetevői: szójaalap 99,5% (víz, szójabab 11%), módosított kukoricakeményítő (kémiailag módosított, tehát E számos, sűrítésre használják), joghurtkultúra (Sc. thermophilus, Lb. bulgaricus) átlagosan 150g kerül 330Ft-ba. Mivel szóját és adalékanyagot is tartalmaz, ezért nem jó alternatíva egy paleosnak.

Már megjelentek a paleos joghurt alternatívái is egy-egy boltban, itt átlagosan 130g kerül 360Ft-ba.

Szerencsére se perc alatt házilag is elkészíthetjük! :) Az első kokhurtom egy krémes banános volt.

Hozzávalók:
- 2-3 érett banán
- 4-5 evőkanál kókuszkrém / sűrűbb kókusztej
- 2 evőkanál útifű maghéj


Hámozzuk meg a banánokat és kisebb darabokra törve dobjuk bele a turmixgépbe, mérjük ki hozzá a kókuszkrémet / kókusztejet és turmixoljuk alaposan össze. Öntsük ki egy edénybe és adjuk hozzá az útifű maghéjat. Keverjük jól össze! Hagyjuk legalább fél órát állni a hűtőben. Ezalatt az idő alatt be fog sűrűsödni. Ha kivételkor számodra nem elég sűrű, akkor nyugodtan adhatsz még hozzá az útifű maghéjból. Semleges ízű ez a maghéj.




Az útifű maghéj hatása:
  • szabályozza, normalizálja a bélműködést
  • segít a fogyásban, csökkenti az éhség-érzetet
  • nulla kalóriát tartalmaz
  • magas rost tartalmú
  • megelőzi a székrekedést és az aranyér kialakulását
  • tisztítja az emésztőrendszert, ezért jól alkalmazható tisztító kúráknál
  • teljesen felfrissíti a szervezetet
  • csökkenti a vastagbél és vég-bél rákos megbetegedésének kockázatát
  • hatékonyan alkalmazható a koleszterin- és vércukor szint csökkentésénél
  • cukrot és zsiradékot nem tartalmaz
  • jól bevált a nyirokrendszer tisztításánál, nyirokcsomó duzzanatnál
  • segít a bőr problémáinak leküzdésében (pikkelysömör, ekcéma, akné, stb.) összességében javítja a bőr minőségét és küllemét
  • csökkenti a nem tökéletes ürítés nyomán fellépő fáradtságot, stresszt és migrént
  • óvja a gyomor és a belek nyálkahártyáját a túl savasodástól
  • hozzájárul a belek mikro flórájának regenerációjához kandidózis és antibiotikumos kezelés esetén
  • allergiás tünetek leküzdésénél is alkalmazható
Fontos!
Fogyasztása mellett még inkább ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Már az orvostudomány atyja, Paracelsus is megállapította, hogy „a halál a belekben lakozik”. A rohanó, felgyorsult világban fogyasztott ételek többségéről elmondható, hogy roppant módon leterhelik a beleket, és a kevés rostfogyasztás miatt a félig emésztett ételek megrekednek a bélcsatornákban. A megfelelő mennyiségű rost hiányában különböző egészségügyi problémák léphetnek fel, például pattanásos bőr, túlsúly, sajgó ízületek, székrekedés és puffadás.


Tehát ismét találtunk a paleoba nagyon is jól beilleszthető kis csodaszert. :) 

Mindezt még kombináljuk a kokhurtban isteni kókusztejjel, az immunerősítő bomba homoktövissel és máris jól indul a reggel!

A kokhurtnak számtalan kombinációját el tudom még képzelni, így biztosan fogok még kísérletezni vele! Ha van kedvetek próbáljátok ki, és ha van új ötlet írjátok meg!

ui.: Tartósítószert nem tettem bele, így szerintem 2-3 napig hűtőben tárolva eláll, de nem hiszem hogy addig nem lesz felfalva. ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése