2013. július 11., csütörtök

Fantasztikus PALEO lekvár málna-ribizli variációban

Az eperlekvár befőzésen felbuzdulva kedvet kaptunk, hogy egy újdonságot is kipróbáljunk. A málna és a ribizli ötvözése izgalmas lehetőségnek ígérkezett. Hogy miért is?



 
Tudtátok, hogy a málna („himpér”, a német Himbeere szóból ered = boldogasszony csipkéje) egy igazi nehézbombázónak számít a rostok tekintetében? Csészénként 8g rostot tartalmaz, vagyis ez a bolygó rostban egyik leggazdagabb étele. Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, C-vitamint és K-vitamint is. Ráadásul a málna csersava nagyban hozzájárul a rákos sejtek legyőzésében, viszont nem károsítja az egészséges sejteket. Antioxidáns-tartalma rendkívül magas, nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében. Csillapítja a fogínyvérzést, megelőzi az orrvérzést. Kiváló vértisztító, valamint lázcsillapításra is tökéletesen alkalmas. A-vitamin-tartalma enyhíti a látászavarokat, erősíti a szem ereit.

Ejtsünk néhány szót a másik összetevőről, a fanyarkás ízű piros ribizliről. Sok-sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja 30-40 mg-ot. Mindemellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne jelentős mennyiségben. Fontos ásványi anyagai a nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. A ribizliolaj a száraz, érzékeny bőr kiváló ápolója (az érzékeny bőrűek szépítőszerének is nevezik). Gyulladásgátló hatású, fokozza a sejtek anyagcseréjét, erősíti a csontokat, a fogakat, az immunrendszert, a hormonháztartást, megnyugtatja az idegeket.
hazipatika.com

Egyszerűen tökéletes PALEOPÁROS!


BioNetti "titkos" paleo málna-ribizli lekvár receptje a következő:


Hozzávalók:

- 1,5 kg málna
- 1, 5 kg ribizli
- eritrit ízlés szerint (200g-tól)
- 2 teáskanál agar-agar

A gyümölcsöket alaposan megmosom, megtisztítom.  A zöld részeket eltávolítom és leturmixolom. A befőzőlábas felett kis lyukú szűrőn keresztül préselem, leszűröm. A krémes állagú gyümölcspéphez hozzáadom az eritritet. Közepes tüzön felforralom. Mikor kicsit besűrűsödött, beleteszem az agar-agart. Rövid ideig kevergetem, majd leveszem a tűzről. Az előkészített üvegekbe töltöm, rácsavarom a tetejüket és fejtetőre állítom őket, nagyjából 10 percre.

Kosárba teszem az üvegeket, majd egy-két napig szárazdunsztban tartom őket.



                                                                                                                              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése