2013. február 27., szerda

Paleo mosoly - avagy feszegessük a valódi okokat

Evolúciós szempontból úgy lettünk megalkotva, hogy életünk legnagyobb részében ép fogakkal rendelkezzünk. Ennek ellenére biztosan sokszor hallottuk már, hogy ha valakinek rosszak a fogai, akkor beletörődve a genetikára fogja, hogy szüleitől örökölte.

Természetesen az öröklött tulajdonságok is számottevően befolyásolhatják fogaink mínőségét, azonban még ennél is fontosabb, hogyan tartjuk őket. Itt érkeztünk el a szájhigiéniai kérdéshez.

Mitől szuvasodik a fog?
Erre a legtöbben válaszként a cukrot adnánk meg, de picit elhallgatott tény, hogy főleg a finomított szénhidrátoktól szuvasodik a fogunk. Persze a cukortól is, de ebből arányaiban kevesebbet fogyasztunk.

Tehát a szuvasodás elkerülése érdekében nem csak a cukrokat, de a finomított gabonaliszteket is száműznünk kellene asztalunkról.

Lássuk hogyan történik dióhéjban a szuvasodás:
finomított szénhidrátok fogyasztásával párhuzamosan legalább fél tucat fajta rothasztó baktérium telepedik meg a szájüregben - cukorbontási folyamat - savas környezet kialakulása  -  fogromlási folyamat

Tanulmányok igazolták, hogy a természeti népeknél általánosságban elmondható, hogy még 50-60 éves korukban is tökéletes, ép fogazattal rendelkeznek. Hazánkban a statisztikák szerint már a 12 éves korosztályban 77%-os a fogszuvasodási arány. Mindez a napi két fogmosás mellett, persze a többség esetében a "jótékony" fluoridos fogkrémmel. 

                                        Civilizált világ = fogszuvasodási probléma 


Az eredeti (evolúciós) táplálkozás háttérbe szorult és áttértünk a civilizált nyugati finomított szénhidrát (liszt) alapú táplálkozásra, ezzel párhuzamosan nőtt a fogszuvasodási problémák száma.

Tehát ha kevesebb fogproblémát szeretnél, ne a fogmosások számát növeld, hanem csökkentsd a finomított lisztek, cukrok, rizs és burgonya fogyasztását!

A fogszuvasodás is civilizációs betegség, tehát a rossz fogak más egészségügyi problémákat is jelezhetnek!

A legtöbb ember manapság nem szívesen vállal felelősséget a szervezete betegségeiért, egyszerűbb a genetikát okolni mindenért... és itt is érzékelhetjük, hogy az orvostudomány csak tünetileg kezeli a problémát, sajnos nem sok sikerrel...


Továbbra is biztatunk Mindenkit, aki szeretne táplálkozási szokásain változtatni!

Válts velünk, váltsunk együtt!

 
paleocsalad.blogspot.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése