2013. január 4., péntek

Konyhai nagytakarítás

Sziasztok!

Korábbi bejegyzéseink alapján már azonosítottuk és remélhetőleg kiiktattuk konyhánkból a legfőbb ellenségeket, név szerint a répacukrot, az ipari finomított sót, a finomított lisztet és az állati eredetű tejet.

A következő teendőnk, így az újesztendő elején a konyhai nagytakarítás!
  • Pakoljunk ki mindent a hűtőből, a szekrényekből és a kamrából!
  • Töröljünk alaposan ki mindent, majd lássunk neki a válogatásnak.
  • Elsőnek a hűtő:  A gyümölcsöket és a zöldségeket lehetőség szerint alulra tegyük a fiókos részbe, persze a hűtők ezen részét nem a paleosoknak találták ki. :)  Én személy szerint nem férek el itt, így a fiók fölött lévő második polcra halmozom még a zöldségeket.
  •  Miért hagytam ki egy polcot? A hűtők leghidegebb része - legalábbis azoké amik még nem No frostosak - a fiók feletti polc. Ide érdemes tenni a húsokat, természetesen dobozba lezárva.
  • Apropó csomagolás, a hűtőben érdemes minden olyan dolgot ami fel van bontva külön tárolódobozba helyezni. Tudom-tudom itt rögtön felmerülhet a kérdés, de nincs olyan frigó amibe ennyi dobozt bele lehet zsúfolni…                     
  • Az egyszerűség kedvéért hozz létre csoportokat, például felvágottak, sajtok és kész ételek. Szerezz be sokféle méretű tároló alkalmatosságot, hogy praktikusan tudj csomagolni. Az ételek nem veszik át egymás illatát, ízét, tovább frissek maradnak a megfelelő tárolásnak köszönhetően, de ami számomra még egy plusz pont a hűtő is tiszta marad! :) 
  • A legfelső polcokra az apróságok mehetnek amiket napi rendszerességgel használunk. Ez a hűtő legkevésbé hideg része, itt is célszerű tároló dobozokat használni.
  • Ami még fontos, hogy a zöldségeket ne takarjátok le!

  • A hűtőt követően foglalkozhatunk a szekrényekkel és a szerencsésebbeknél a kamrával. Válogassuk külön a paleos és nem paleos élelmiszereket. 
  • Radikálisabbak a nem paleos kupactól egy elegáns mozdulattal meg is válhatnak…én nem szívesen ajándékozok tovább olyan élelmiszert amitől azért válok meg, mert káros az egészségre, de kidobása sem a legjobb módszer. Mi egy papírzacskóba tettünk mindent és az utcai kuka tetejére raktuk, innen a hajléktalanok elvitték…ha van ötletetek ilyenkor milyen megoldások jöhetnének szóba, légy szíves írjátok meg!
Ha nem egyedül élsz vagy a család nem minden tagja szeretne áttérni a paleo étrendre, akkor a nem paleos dolgoknak rendezzetek be külön szekrényt!

Összegyűjtöttünk egy rövid vázlatos paleo 1x1-et Nektek a szortírozáshoz:


ui.: most vettem csak észre, hogy elírtam a táblázatban...rosz lett a rozs... :) és tényleg rossz!

BioNetti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése