2013. január 9., szerda

Mikrohullámú sütő - kérdés


Napról-napra egyre többet hallani a mikrohullámú sütők feltételezett káros hatásairól az interneten. Nálunk van mikro a konyhában, bár nem voltunk megrögzött használói, de mindenképpen megszokott volt a jelenléte. Cirka 61 éve találták fel ezt a kényelmes megoldást ételeink melegítésére, de a mai napig vitatott kérdés az egészségügyi hatása. Nem értem, hogyan lehetséges forgalomba hozni egy olyan készüléket, aminek hatásáról a kutatók véleménye ennyire megoszlik.  Ennek ellenére, ott van 10 háztartásból 8-ban és nap mint nap használjuk.
Felmerül bennünk, hogy ezzel letesszük voksunkat, mi szerint hasznos nekünk ez a kütyü és nem káros az egészségünkre vagy meggyőződés nélkül kockáztatunk?
Miért nincs felcímkézve a mikro, hogy használata csak saját felelősségre?
Mérlegre tesszük ezt a kis szerkezetet, hogy megtudjuk barátunk-e vagy sem.
Kis összefoglaló gondolatébresztőnek:

Működés: A mikrohullámok rezegtetni és forgatni kezdik az ételben lévő víz molekulákat, s az így keletkező súrlódási hőtől melegszik fel az étel.  A vízmolekulák szerkezete megváltozik, élettani szempontból károssá válik.  
1992.  A svácji Raum und Zeit oldalain közzéteszik => A mikrohullámúsütő káros!
„A svájci Biokémiai Intézetben és a Környezetbiológiai Tanácsadó Intézetben svájci kutatók 8 önkéntesen tesztelték a mikróban melegített ételek hatásait. A résztvevők 2-5 naponként megváltoztatott ételeket, italokat kaptak: tejnél például először biotermelőtől hozott nyers tejet, aztán ugyanazt felforralva, majd gyárilag pasztőrözött tejet, legutoljára pedig a gyárilag pasztőrözött tej mikrohullámú sütőben felforralt változatát. Zöldségek közül ugyanezt a sort követték, először nyers biozöldségeket adtak az alanyoknak, majd ugyanezt hagyományos módon megfőzték, ezután fagyasztott verziót kaptak, utoljára fagyasztott zöldséget mikróban melegítve. Bizonyos időközönként az étkezések után vért vettek a kísérletben szereplőktől, melyek elemzése után kiderült, hogy a mikrózott tej és zöldség fogyasztása döntően meghatározó eltéréseket okozott a vérben: az összes hemoglobinérték és a HDL, illetve LDL koleszterin aránya is csökkent, emellett a limfociták - a nyirokszöveteinkben termelődő fehérvérsejtek - szintje is rövid időre ugyan, de drasztikusan lecsökkent. Ráadásul fényérzékeny baktériumok segítségével az is kiderült, hogy a mikrohullámú energia igenis felvehető mikróból kivett táplálék útján is, így a vizsgálatok végső eredménye az lett, hogy mikrózott ételek, italok fogyasztása után az emberi szervezetben káros folyamatok indulnak el, melyek egy legyengült szervezetben akár a rák kialakulásának is kedvezhetnek. A teljesség kedvéért itt tegyük azonban hozzá, hogy rákkeltő folyamatok a hagyományos főzés és sütés közben is keletkezhetnek, pláne ha odaégetjük az ételt, vagy többször felhasznált olajban sütünk, így a hagyományos főzésnél is oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük a káros folyamatokat.”
 lássuk tovább...
A mikrohullámok hatására  a víz molekulák szerkezete szétszakad és erőteljesen deformált lesz. Ez a módszer teljesen más, mint bármilyen főzési módszer.

Vizsgálati eredmények:
 • Rákkeltő anyagok keletkeztek szinte minden étel mikrózása után
 • A tejben és a gabonában mikrohullámok hatására rákkeltő anyagok alakultak ki az aminosavak transzformálódása által
 • Mikrohullámú sütőben elkészített húsokban rákot okozó vegyületek képződtek, mint pl a d-Nitrosodienthanolaminok
 • Mikrohullámon a gyümölcsök kiolvasztásakor a glükozidok galaktozidokká alakultak, amelyek rákkeltő anyagok
 • Rendkívül rövid mikrohullám expozíció is a nyers, főtt, vagy fagyasztott zöldségekben a növényi alkaloidokat rákkeltő vegyületekké alakitotta át
 • Rákkeltő szabad gyökök alakultak ki mikrózott növényekben, zöldségekben
 • Biodegradáció következtében jelentősen csökkent a B- vitaminok, a C és E vitaminok, az ásványi anyagok és lipotropikumok fellelhetősége.
Hatása: fejfájás, legyengült immunrendszer, hányinger, emésztőrendszeri problémák, szédülés, álmatlanság, szemfájdalom, ingerlékenység, szorongás, hasi fájdalom, idegi feszültség, koncentrációképesség zavara, hajhullás, vakbélgyulladás, szürkehályog, reprodukciós problémák, rák előfordulási esélyét növeli,

A mikroban melegített étel tápértéke csökken, elveszik?
 • "A mikróból kivett brokkoli elveszti jótékony antioxidáns hatásának 97%-át. A párolt brokkolinál ez a veszteség csak 11%-ban nyilvánul meg. Pár fenolos vegyület és glükozinolátok is elvesztek. A tanulmány 2003 novemberében jelent meg a 'Journal of the Science of Food and Agriculture' folyóiratban.
 • A spárga C-vitamin tartalma lebomlott, egy 1999-es skandináv tanulmány szerint.
 • Egy másik tanulmány megállapította, hogy a fokhangymában 60 másodperces mikrózás után alig lehetett allinázt találni, amely a fokhagyma elsődleges rákellenes összetevője.
 • Egy japán tanulmány szerint mindössze 6 perces mikrohullámú melegítés a tej B12 vitamin tartalmát a szervezet által felvehetetlen állapotba alakitja át.
 • Egy 1992-es tanulmány megállapította, hogy az anyatej elvesztette lizozim aktivitását, antitestjeit és sokkal megfelelőbb környezetté vált a potenciálisan patogén baktériumok növekedéséhez."
A 2,4 GHz-es frekvenciás sugárzás megállapítások szerint emelkedett vércukorszintet is okozhat bizonyos emberek esetében. Ez rámutat arra a lehetőségre, hogy a 3. típusú cukorbetegséget többek között elektromos kisugárzás is kiválthatja.

Mikro reklámok betiltva: Svájc, Franciaország, Belgium, kevés tévét nézek, de nálunk sem emlékszem hogy láttam volna mikro reklámot
Használat betiltva: Oroszország
A felsoroltak nem hangzanak valami bíztatóan, akár igazoltak akár csak feltételezések.  Jó lenne utána járni mi is az igazság, de kutató labor és pár plusz diploma hiányában elég nehézkes ezt megtenni.
Olvasni lehet egy olyan magán kísérletről, amikor egy asszony növényein próbálta modellezni a mikrozott víz és a tűzhelyen melegített víz különbségeit. Eredményei alapján a kihűtött mikrozott vízzel locsolt növények 10 nap leforgása alatt elpusztult. Természetesen ez sok szempontból nem tekinthető releváns kísérletnek, azonban elgondolkodtató…
Úgy döntöttünk ezt teszteljük, lássuk az eredmény megismétlődik-e vagy sem! Amíg ennek utána járunk a karantént a mikro tekintetében elrendeltük.

forrás: www.antalvali.com
www.life.hu

1 megjegyzés:

 1. Ez a mikró téma örökzöld.
  Mindenesetre kíváncsian várom az eredményt.

  VálaszTörlés