2012. december 20., csütörtök

Paleolit étrend cukorbetegeknek


Sziasztok!
Egy tanulmányról szeretnék Nektek mesélni, amit a minap olvastam. A szóban forgó cikkben dr. Tóth Csaba azokat a tényeket boncolgatta a cukorbetegség gyógyításával kapcsolatosan, melyeket a diabetológia még figyelmen kívül hagy. A köztudatban a mai napig a cukorbetegség, mint gyógyíthatatlan betegség van számon tartva, melyre csak kezelési javaslatokat tudnak tenni. Ez a megállapítás az elmúlt évtizedekben változatlan maradt, annak ellenére, hogy komoly fejlődéseket produkált a táplálkozástudomány.
A mai kezelések többsége csupán szinten tartani próbál egy állapotot, de a cukorbetegség okait nem szünteti meg. Továbbá nem hunyhatunk szemet az inzulin és a gyógyszerek mellékhatásai felett sem. A diabetikus diéták nagy hangsúlyt fektetnek a napi precíz szénhidrát fogyasztásra, mert ennek hiányában a kapott inzulin túladagolható.

A legújabb terápiák szerint a paleolit étrend megfelelő táplálkozásnak bizonyult a cukorbetegek számára is, akkor ha megfelelő kontroll mellett csökkentik az inzulin mennyiségét.
Ezt sajnos manapság nem sok diabetológus javasolja.  A paleoorvos tapasztalatai szerint a cukorbetegeknél is jelentős pozitív változás, sőt gyógyulás is elérhető a paleo diétának köszönhetően. A nekik javasolt diéta nem szénhidrátmentes, de nem szükséges észben tartani a mennyiségét.
A betegség gyógyítására jelenleg használt gyógyszerek/ vegyszerek mellékhatásai sajnos sokszor súlyosbítják csak a problémát és egyéb szövődményeket okoznak. Elkeserítő tény, hogy a diabetológusok többsége a paleo étrendnek - annak ellenére, hogy számos kedvező tapasztalatról olvashatunk – hátat fordít. Véleményünk szerint egy orvosnak a beteg érdekeit szolgálva minden gyógyulást segítő alternatívára nyitottnak kellene lennie.

„ A cukorbetegség nem végleges státusz. Természetesen vannak kivételek, de a betegek többsége meggyógyulhat.” 
dr. Tóth Csaba paleoorvos
Azoknak akik cukorbetegség mellett szeretnének áttérni a paleo étrendre, javasoljuk hogy előtte mindenképpen konzultáljanak paleo szemléletű orvossal.

Jó egészséget!

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése